Op vrijdag 22 maart, Wereldwaterdag, stappen duizenden mensen over de hele wereld 6 km voor water. MOS en PROTOS riepen alle scholen in Vlaanderen en Brussel op mee te wandelen en zo aan te sluiten bij de wereldwijde actie “World Walks for Water”.

Een heleboel organisaties slaan de handen in elkaar en vragen met “World Walks for Water” aandacht voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. De actie wil ook een signaal geven aan overheden om de nodeloze dood van 4000 kinderen per dag een halt toe te roepen.

Miljoenen mensen stappen elke dag gemiddeld 6 kilometer, gewoon om het water te halen voor hun basisvoorzieningen. Miljarden hebben zelfs geen schone plaats om naar het toilet te gaan. Het gebrek aan zuiver water zorgt voor een vicieuze cirkel van ziekte, beperkte levensverwachting en armoede.

De tijd die kinderen spenderen aan het halen van water zorgt er voor dat ze minder tijd - minstens 2 uur per dag - op school kunnen doorbrengen. Daardoor missen die kinderen vaak een opleiding. Bovendien moeten ze het zware gewicht vaak helemaal alleen dragen.

Voor één keer lopen we samen met die kinderen mee, om ze een duwtje in de rug te geven.
De actie zal wereldwijd politici aanspreken om hun beloftes na te komen om iedereen waar ook ter wereld te voorzien van zuiver drinkwater.

Onze school neemt de nodige inspanningen voor een voorbeeldige milieuzorgwerking met o.a. het gebruik van groene energie, het vermijden van plastic flessen, spaarknoppen op de toiletten, het gebruiken van drinkbussen in plaats van brikjes,  …

Deze week wordt het waterverbruik in de kijker gezet. Een waterbar spoort de kinderen aan tot het drinken van water (met verschillende smaakjes), dagelijks wordt de dag geopend met een waterweetje, de W.O.-lessen behandelen deze week het thema ‘water’. Hoogtepunt van deze week vindt vrijdag plaats. Iedereen komt in het blauw gekleed naar school.

Tijdens de namiddag van ‘Walk for Water’ plaats. De leerlingen leggen 6 km af op zoek naar water. De wandeling loop van de school op Veerledorp naar de wijkschool in Veerle-Heide. Ook de kleuters leggen een, weliswaar kortere, wandeling af.  Na afloop is er hopelijk nog ruimte voor een waterparty waarbij we met de ganse school een watertoost kunnen uitbrengen met…. Drinkbaar kraantjeswater!


“De actie legt heel duidelijk de link met het Zuiden”, zeggen de organisatoren MOS (Milieuzorg Op School) en PROTOS“ en kadert perfect in educatie voor duurzame ontwikkeling, waarbij we niet alleen oog hebben voor het milieu in onze directe omgeving, maar ook bekommerd zijn om de levenskwaliteit van mensen in zuiden.” Deze actie is ingebed in onze MOS-werking, want Milieuzorg Op School vraagt een duidelijke planning en visie, betrokkenheid van onze leerlingen, een breed draagvlak bij o.a. leerkrachten, personeel, ouders …, een duidelijke communicatie en een verankering in onze school.